Обратно

Обратно

Ромски сурвакарчета поздравиха АСП по случай Банго Васил

14/01/2019
Изображение

Днес ученици от ОУ „Христо Ботев", село Баница, сурвакаха за здраве представители на ръководството на Агенцията за социално подпомагане (АСП) по повод Василица - ромската Нова година. Гостите бяха посрещнати от зам. изпълнителния директор на АСПг-жа Ана Ананиева с въодушевление и подаръци. Децата донесоха много слънчеви усмивки на домакините, като .представиха специално подготвена програма за празника включваща песни, танци и сурвакарски наричания на български и ромски език. От своя страна любезните домакини  пожелаха на децата здраве, сполука и да се учат упорито, за да станат успешни млади хора с добро бъдеще.

Празникът Василица или Банго Васил се отбелязва като начало на Новата година от ромите в България. Той е свързан с легендата, че свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като бил разрушен от Дявола, и по този начин ги спасил. Банго Васил се празнува три дни – на 13, 14 и 15 януари. 

Инициативата е част от национална кампания, която Център за междуетически диалог и толерантност „Амалипе", общностни центрове и десетки училища организират в цялата страна, за да отбележат и популяризират празника Василица – Ромската Нова година. По този начин се предоставя възможност на ученици-сурвакарчета от училища от цяла България да пожелаят здраве и берекет на представители на различни институции, обществени организации и публични личности, като едновременно с това  се представя и богатството на ромската култура и нейните връзки с културата на останалите етноси в България.